Voorbereiding en nazorg voor je nieuwe tattoo

Voor de afspraak

Je tattoo afspraak komt eraan en ik wil je wat tips geven zodat je goed voorbereid bent. Als je deze dingen opvolgt, verloopt alles soepel en krijg je het beste resultaat!

  1. Vermijd de zon en zonnebank:
    Zorg dat de plek waar je je tattoo laat zetten niet verbrand is. Verbrande huid kan niet getatoeëerd worden, dus blijf de dagen ervoor uit de zon of gebruik zonnebrand.

  2. Zorg voor een goede maaltijd:

    Zorg dat je goed en gezond eet vóór je naar de afspraak komt. Een stevige maaltijd houdt je suikerspiegel op peil en helpt je energiek te blijven tijdens het tatoeëren. Een lage bloedsuikerspiegel kan je zwak of duizelig maken.

  3. Neem een snack mee:

    Als je afspraak lang duurt, kan het handig zijn om een snack bij de hand te hebben, zoals een energiereep of fruit om je energie en suikerspiegel stabiel te houden.

  4. Scheer alvast haar weg

    Voordat we beginnen met tatoeëren, moeten alle haren op de plek van de tattoo worden verwijderd. Meestal doe ik dit zelf in de studio, maar het is fijn als je dit kort voor de afspraak alvast zelf thuis kan doen.

  5. Nazorg materialen

    Zorg ervoor dat je thuis alvast vaseline en huishoudfolie in huis hebt. De nazorgzalf gebruik je pas twee dagen na de afspraak. Het is handig om deze ook alvast aan te schaffen, maar je kunt deze ook bij mij in de shop kopen op de dag van de afspraak. Meer uitleg over de nazorg vind je onderaan deze pagina.

  6. Vermijd alcohol en drugs:

    Drink geen alcohol en gebruik geen drugs in de 24 uur voorafgaand aan je afspraak. Dit kan je bloed verdunnen, waardoor tatoeëren moeilijker wordt en de genezing vertraagt.

  7. Draag geschikte kleding:

    Kies kleding die makkelijk toegang geeft tot het gebied dat getatoeëerd wordt, zoals losse, korte mouwen of een blouse met knoopjes.

  8. Blijf gehydrateerd:

    Drink voldoende water, maar vermijd cafeïne, omdat dit je gevoeliger kan maken voor pijn.

Na de afspraak

De tatoeage is gezet en nu is het essentieel om het genezingsproces goed te laten verlopen en het resultaat optimaal te houden. Hier zijn de stappen die je moet volgen direct na het zetten van de tattoo:

Beschermfolie laten zitten

Nadat de tatoeage is gezet word deze afgedekt met een beschermende folie (huishoudfolie of een second skin). Dit beschermt de verse tattoo tegen vuil, bacteriën en wrijving.

Laat de huishoudfolie minimaal 3 uur zitten. Na deze tijd kun je de tattoo zonder folie laten ademen aan de lucht, tenzij je kleding draagt die over de tattoo wrijft. In dat geval vervang je de folie en draag je deze de rest van de dag. Verwijder de folie aan het einde van de dag en doe dit volgens de onderstaande verzorgingsstappen.

De eerste 2-3 dagen/nachten.

* Herhaal 2-3 keer per dag *

  1. Verwijder de folie voorzichtig

    Haal de folie er voorzichtig af en trek niet te hard, De eerste keer kan dit een beetje plakkerig zijn door inktresten en wondvocht wat tussen de wond en de folie is gaan zitten.

  2. Spoel de tattoo af

    Gebruik lauw water en evt een milde, ongeparfumeerde zeep (bijvoorbeeld een antibacteriële zeep of een tattoo-reinigingszeep). Reinig de tattoo zachtjes met je vingers om overtollige inkt, bloed en wondvocht te verwijderen.

  3. Dep droog

    Gebruik een schone, zachte handdoek of een wegwerp-papieren doekje om de tattoo voorzichtig droog te deppen. Vermijd washandjes of ruwe materialen. Wrijf niet, want dit kan de huid irriteren.

  4. Breng een dunne laag vaseline aan

    Breng een dunne laag aan. Overmatig gebruik kan de huid afsluiten, wat het genezingsproces vertraagt.

  5. Dek af met huishoudfolie

    Gebruik opnieuw huishoudfolie om de tatoeage af te dekken en te beschermen tegen wrijving en vuil. Gebruik folie zolang het bovenste oppervlakte van de huid nog niet geheeld is. Vaak is na 2-3 dagen de bovenste huidlaag van de wond gesloten en is folie niet meer nodig.

Na de eerste 2-3 dagen is nazorg met vaseline en huishoudfolie niet meer nodig. Je volgt nu een kortere routine met alleen de tattoo nazorgzalf.

Herhaal de onderstaande routine

* 2-3 keer per dag gedurende 3 weken *

  1. Was je handen
    Was altijd je handen voordat je de tattoo aanraakt om infecties te voorkomen.

  2. Maak de tattoo schoon

    Maak de tatoeage voorzichtig schoon. Doe dit zachtjes met je vingers en lauw water. .

  3. Gebruik een tattoo-verzorgingszalf

    Breng een dunne laag tattoo nazorg zalf aan over de tattoo. Deze zalf is specifiek bedoeld voor de nazorg van tatoeages.

  4. Laat de tattoo ademen
    Draag losse, schone kleding over de tattoo. Probeer wrijving te minimaliseren en laat de tattoo zoveel mogelijk onbedekt.

Nazorg zalf

Gebruik een tattoo-verzorgingszalf (zoals Bepanthen Tattoo of Hustle Butter). Deze zalf kan je kopen bij de drogist zoals Kruidvat of Ethos of je kan deze online bestellen. In de studio heb ik ook meerdere tattoo-zalf opties te koop.

Tips voor de 

nazorg van je 

nieuwe tattoo

  • Raak de tattoo niet aan met vieze handen.

    Je risico op infecties verhoogt als je de tattoo aanraakt zonder eerst je handen goed te wassen.

  • Krab of pulk niet aan de tattoo.

    Het kan je genezingsproces verstoren, littekens veroorzaken of de inkt vervagen. Als de tattoo jeukt, dep dan zachtjes met een schone doek.

  • Laat de tattoo niet te lang in direct zonlicht komen.

    De zon kan de genezing vertragen en de kleuren vervagen, vooral in de eerste weken nadat de tatoeage is gezet.

  • Draag geen strakke kleding die over de tattoo wrijft.

    Dit kan irritatie veroorzaken en de huid belemmeren in het herstel.

  • Vermijd zwembaden en sauna’s.

    Lange blootstelling aan water en warmte kan het risico op infecties, irritatie en beschadiging verhogen. Hierdoor kan de genezing vertragen en de kleuren vervagen. Wacht tot de tatoeage volledig genezen is.

  • Gebruik geen producten met parfum of alcohol.

    Deze kunnen je tattoo irriteren en de huid uitdrogen, wat het genezingsproces kan vertragen